Fashion vs Design

E foarte intalnita alaturarea celor doi termeni, uneori ne referim chiar la ei ca si cum ar fi unul si acelasi lucru. Spui design si te gandesti la fashion, e ca un automatism social. 

Fashion, o lume spumoasa, dinamica, plina de culoare, flamboianta. Un univers in continua schimbare, ce farmeca, vrajeste, uneori chiar subjuga publicul. In societatea de consum, industria modei este una ce sa afla in topul celor mai productive, realitate cu niste consecinte despre care nu se vorbeste la fel de mult cat se vorbeste despre trenduri, principalul produs al acestei masinarii neobosite. 

Preocuparea pentru imaginea de sine ocupa mult spatiu in societatea de azi, aspect cu relative conotatii pozitive. Astfel, avem un teren propice in care conceptul de trend poate prinde radacini si poate inflori, satisfacand  nevoia ardenta de a arata bine, de a fi remarcat pentru aspectul fizic si pentru alegerile vestimentare. 

Fashion la modul realist este sinonim cu consum irational. Cantitati enorme de textile fac inconjurul lumii doar pentru a fi purtate de cateva ori, apoi uitate in coltul unui dulap, la un moment dat aruncate pentru ca ies inafara trendului. Aceasta este cel mai adesea traiectoria unui produs trendy. Un consum mare de resurse si un efort de productie, promovare si distributie colosal, raportat la valoarea reala pe care o are pentru consumator. 

Revers, pentru fashion exista un antonim, slow fashion. Produse ce se situeaza inafara trendului, pastrand forme recognoscibile si care de-a lungul timpului si-au dovedit utilitatea practica. Totul fara a exclude esteticul. Articole din materiale inalt calitative, productie cu focus pe calitate, nu cantitate. 

Nu in ultimul rand- stilul- cel mai fericit atribut pe care il poate avea un consumator.  Acea nota extrem de intima si personala,  pe care o poti crea jucandu-te cu ce iti pun producatorii la dispozitie, sau chiar cu ce a fost facut cu mult timp in urma, dar a fost facut bine.  Crearea unui stil personal implica educatie, autocunoastere, experimentare, e rezultatul unei cautari intense a unui mod de exprimare care sa reflecte cat mai exact ceea ce contine fiecare dintre noi. 

25.05.2023

Alexandra Irinciuc

Vezi și alte articole recomandate

Shopping cart
Sign in

No account yet?

Start typing to see products you are looking for.